Selecteer een pagina

Nieuws

(Inbraak)Schade aan voor- of achterdeur

Er wordt bij u ingebroken of de politie forceert uw voordeur. Hopelijk gebeurt het u niet, maar als het wel gebeurt, weet dan dat u niet altijd hoeft op te draaien voor de kosten van reparatie of vervanging van die deur.

Alles wat aan de buitenkant van uw woning zit (deuren, ramen, dakgoot, regenpijp enzovoort) is alleen de verantwoording van de verhuurder (in Vreewijk meestal Havensteder). Zij mag geen kosten voor reparatie of vervanging van de deur aan haar huurders doorberekenen, tenzij zij kan bewijzen dat het echt de schuld is van de huurder. Inbraak is zo’n geval waar u niet verantwoordelijk voor kunt worden gehouden als er schade aan deuren of ramen is, evenmin als u bijvoorbeeld in uw woning onwel bent geworden waarvoor de deur door de politie geforceerd moet worden zodat de ambulancebroeders u kunnen helpen.

Als er bij u wordt ingebroken, doet u uiteraard zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Laat uw verhuurder weten dat u bij de politie aangifte heeft gedaan (zodat zij bijvoorbeeld haar verzekeraar kan inschakelen of de Staat aansprakelijk kan stellen).

Mocht de politie uw voordeur forceren (om wat voor reden dan ook), breng dan ook zo snel mogelijk uw verhuurder op de hoogte zodat zij de nodige stappen kan ondernemen om de deur te vervangen of te repareren. De politie zorgt overigens zelf dat uw huis direct na het forceren wel afsluitbaar zal zijn, mocht de voordeur teveel beschadigd zijn. Ook dan mogen die kosten niet bij de huurder in rekening worden gebracht.

In de praktijk zijn er dus slechts sporadische gevallen waarbij de verhuurder mogelijk de schade op u kan verhalen. Overkomt u zoiets, maak dan een afspraak bij het Trefpunt in het Vreewijkhuis, zodat we u kunnen helpen en van advies kunnen voorzien en mogelijk bemiddelen tussen u en Havensteder.

Hieronder enkele links naar artikels:
https://www.woonbond.nl/faq/moet-ik-inbraakschade-aan-de-voordeur-betalen/
https://www.tomlow-advocaten.nl/nieuws/politie-breekt-deur-open-betaalt/

Marina Roos
HVV